Als ouder wilt u dat uw kind veilig speelt. Helaas bevat niet iedere speelsituatie een duidelijke handleiding. Daarom geven wij in dit artikel uitleg over het gebruik van openbare speeltoestellen. Wanneer kan uw kind op een speeltoestel spelen? Kan uw kind dit zelfstandig? En vanaf wanneer kunnen ze zelfstandig naar de speeltuin? ABOS adviseert u graag.
Wanneer kan een kind zelfstandig op een speeltoestel spelen?
De ontwikkelingsfase van een kind is belangrijk als het gaat om het zelfstandig gebruiken van een speeltoestel. Speeltoestellen zijn namelijk zo ontworpen dat wanneer een kind er zelfstandig gebruik van kan maken, dit ook verantwoord is.
- Kan een kind niet zelf of met veel moeite op de eerste trede van een toestel klimmen? Dan kan hij nog niet zelfstandig op het toestel spelen.
- Kan een kind nog niet zwemmen? Dan is de speelaanleiding in het water niet voor hem bedoeld.
Het aanleren van spelregels kan bijdragen aan een veiligere speelomgeving. Is een kind groot genoeg om op een speeltoestel te klimmen, maar niet vaardig genoeg om er veilig van af te komen? Dan kunnen spelregels en toezicht de gevaren wegnemen.
ABOS adviseert onafhankelijk bij het herinrichten van een speelplaats. Heeft inspectie aangewezen dat herinrichting geadviseerd wordt? Onze adviseurs kijken dan niet alleen naar de herplaatsing van ondergronden of speeltoestellen, maar ook naar een goede plek om bankjes te plaatsen voor toezichthoudende ouders of verzorgers.
Hoe belangrijk is toezicht op uw kind tijdens het spelen?
Tijdens het spelen toezicht houden op kinderen is essentieel voor hun fysieke veiligheid, sociale ontwikkeling en emotionele welzijn. Door actief en betrokken toezicht te houden, kunnen ouders een veilige en positieve speelomgeving voor hun kinderen creëren. De bankjes en wandelpaden langs het speelterrein zijn er dus niet voor niets.
Wanneer kan mijn kind alleen buitenspelen?
De mate waarin toezicht gehouden moet worden, verschilt per doelgroep maar ook per kind. Jonge kinderen hebben meer toezicht en begeleiding nodig dan oudere kinderen. Wanneer oudere kinderen alleen buiten spelen is deze verantwoordelijkheid juist een goede les!
Vakblad vroeg gaf eerder al handig tips die je hier verder bij kunnen helpen.
Materiaalkeuzes en speelveiligheid
Materiaalkeuzes hebben een significante invloed op de veiligheid van speeltoestellen en kunnen het speelplezier en de veiligheid van kinderen beïnvloeden. Om deze risico’s zoveel mogelijk weg te nemen zijn er veiligheidsnormen opgesteld. Zo is er de NEN-EN 1176 norm. Deze norm geeft aan waar openbare speelplaatsen aan moeten voldoen.
Om te garanderen dat speeltoestellen hier aan voldoen staat ABOS niet alleen klaar voor inspectie van de toestellen, maar ook voor advies, reparatie en onderhoud hiervan.
Kunnen wij u helpen een speelterrein veiliger te maken? Wij staan graag voor u klaar.