Zo werkt een ABOS-inspectie

Door
Sandra Reedijk
1/20/2025
5 minuten leestijd
Deel deze post
Inspecteur werkt aan urgentierapport ABOS Veilig Spelen

Bij ABOS staat veiligheid centraal. Tijdens onze inspecties beoordelen we nauwkeurig de risico’s van spelaanleidingen, speeltoestellen en ondergronden op basis van een urgentiebepaling. Dit geeft eigenaren en beheerders een duidelijk overzicht van prioriteiten en noodzakelijke acties.

Onze bevindingen worden overzichtelijk vastgelegd in een urgentie- en/of inspectierapport, zodat u precies weet welke verbeteringen nodig zijn om de veiligheid van uw speelterrein te waarborgen. Nieuwsgierig naar wat u in zo’n rapport kunt verwachten? Lees snel verder!

Hoe ABOS Inspecteert

Bij ABOS voeren we veiligheidsinspecties uit volgens strikte richtlijnen om speelterreinen zo veilig mogelijk te maken. Onze controles worden uitgevoerd op basis van de WAS2023 (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023), waarin ook de NEN-EN 1176 norm is opgenomen. Deze norm is wettelijk verplicht voor openbare toestellen.

Tijdens de inspectie beoordelen we of de speeltoestellen en ondergronden aan deze eisen voldoen. Alle verzamelde informatie wordt zorgvuldig verwerkt in een overzichtelijk inspectierapport, zodat u exact weet welke aanpassingen of maatregelen nodig zijn om uw toestel veilig te houden.

Wat staat er in het inspectierapport?

Het rapport dat we bij het inspecteren opstellen bevat een overzicht van de mankementen die w bij het controleren van spelaanleidingen, speeltoestellen en ondergronden constateren.  Deze bevindingen worden per spelaanleiding gedetailleerd beschreven. Het rapport is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

1.     Locatie van het toestel

2.     Beschrijving van de mankementen

3.     Afbeeldingen ter visualisatie van de mankementen

4.     Inspectiedatum

5.     Urgentiebepaling

De eerste vier onderdelen zijn doorgaans duidelijk. De urgentiebepaling vraagt echter om extra toelichting, omdat deze inzicht biedt in het veiligheidsrisico en de noodzakelijke vervolgstappen.

De urgentiebepaling uitgelegd

De urgentiebepaling fungeert als een risicoanalyse waarmee het veiligheidsrisico van een spelaanleiding nauwkeurig wordt vastgesteld. Dit biedt eigenaren en beheerders direct inzicht in hoe snel actie nodig is om de speelveiligheid te waarborgen. Dankzij de heldere werkwijze van ABOS kunt u inéén oogopslag prioriteiten bepalen.

De urgentiebepaling is niet alleen een technisch hulpmiddel, maar ook een praktische leidraad voor beheerders. Het helpt prioriteiten stellen, zodat budget en onderhoudswerkzaamheden doelgericht ingezet kunnen worden. Zo draagt het bij aan een veilige én efficiënte werkwijze bij het beheren van speelterreinen.

Bij ABOS begrijpen we dat niet iedereen bekend is met de verschillende urgentieniveaus en de bijbehorende acties. Daarom voorzien wij onze inspectie klanten van een duidelijke uitleg.

Voorbeeld uit de praktijk

In onderstaande afbeelding ziet u een geïnspecteerde schommel. De schommel veilig is, is de ondergrond versleten. Uit een HIC-meting(Head Injury Criterion) blijkt dat de valdemping onvoldoende is, wat een veiligheidsrisico vormt.

Omdat het risico door de val afstand beperkt blijft, heeft dit mankement de classificatie Urgentie 2 gekregen. In het rapport vindt de ABOS-klant een uitleg van wat deze urgentie betekent en welke stappen u kunt nemen.

De uitleg van Urgentie 2 ziet er dan als volgt uit:

Wat kan ABOS voor u betekenen?

ABOS is dé specialist in het inspecteren van speeltoestellen, ondergronden en spelaanleidingen. Naast veiligheids- en operationele-inspecties voeren wij ook andere inspecties uit die bijdragen aaneen veilige speelomgeving. Wilt u weten welke soorten inspecties wij aanbieden? Lees dan verder op onze inspectiepagina.

Bent u nieuwsgierig naar wat wij naast inspecties nog meer voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om u te adviseren en te helpen bij het creëren en onderhouden van een veilige speelomgeving. Wij denken graag met u mee!

Neem dan contact met ons op!

 

Deel deze post

Blijf op de hoogte

Stimuleer bezoekers om zich in te schrijven voor updates, zoals nieuwe artikelen of andere belangrijke kenniscentrum-updates.

Met het aanmelden ga je akkoord met onze Privacyverklaring en geef je toestemming om updates van Abos te ontvangen.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gerelateerde artikelen

Lees meer kennisbijdragen.

Terug naar alle artikelen
5 min Leestijd

ABOS is geaccepteerd door de NVWA!

Met trots delen wij dat ABOS B.V. per 1 oktober 2024 een door de NVWA geaccepteerd Privaat inspectiebureau (PIB) is. Dit zijn wij voor speeltoestellen en indoorspeelhallen die vallen onder de NEN-EN 1176 norm van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023 (WAS2023).
ABOS legt het verschil tussen speeltoestellen inspecteren en speeltoestellen keuren uit
5 min Leestijd

Het verschil tussen speeltoestellen keuren en inspecteren

De ‘Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS)’ geeft aan dat speeltoestellen gekeurd moeten worden bij plaatsing. Echter bieden maar weinig bedrijven keuringen aan terwijl zij speeltoestellen wel inspecteren. Hoe zit dat? Wij leggen het u uit in dit artikel.