Het is belangrijk dat speeltoestellen veilig zijn.
Maar vergis u niet: ogenschijnlijk simpele dingen kunnen een groot risico zijn voor de speelveiligheid. Blijf alert!
In de praktijk van het werk komen de inspecteurs van ABOS dagelijks allerlei speeltoestellen tegen. Vaak staan de toestellen er goed bij, maar onze inspecteurs komen ook allerlei afwijkingen tegen.
In dit artikel zetten we de meest voorkomende afwijkingen op een rijtje.
1. Slijtage aan kettingschakels
Met stip op één: slijtage aan kettingschakels. Dit treedt vooral op bij speeltoestellen met losse delen die opgehangen zijn aan kettingen. Door intensief gebruik kunnen de kettingen na verloop van tijd niet meer voldoen aan de gestelde normen.
Bij elke inspectie checken we de status van de kettingschakels. We testen die door te kijken en te voelen.
Is een kettingschakel aan vervanging toe? Dan zijn er twee opties voor reparatie.
1. We vervangen de ketting in z’n geheel
2. We verwijderen het zwakke deel van de ketting en korten de ketting in
2. Houtrot
Bij (natuurlijke) speeltoestellen komt houtrot regelmatig voor. Zeker als het oudere toestellen betreft die niet altijd goed beheerd zijn, kan weer en wind toeslaan. Houtrot kan erg vervelend zijn, omdat het soms onder de oppervlakte begint en later pas openbaar komt. Het is dus belangrijk om houtrot in een vroeg stadium op te sporen.
De inspecteurs van ABOS merken houtrot tijdig op, en voorkomen dat er een vervelende situatie ontstaat. Dit doen we door behandeling van het hout, of vervanging van rotte delen.
Is de houtrot in een toestel écht ernstig? Dan kunnen we ook meedenken over een passende vervanging van het toestel.
3. Slijtage aan netten en touwen
Een schommel, een klimnet, een klimtouw: ze maken allemaal gebruik van touw. Prachtig materiaal, maar ook onderhevig aan slijtage. Regelmatig komen we slijtage van netten en touwen tegen. De reden hiervan is intensief gebruik.
Laat ook netten en touwen zorgvuldig controleren, om valgevaar te voorkomen. Door regelmatig onderhoud aan de touwen en netten kunnen we de levensduur ervan verlengen.
4. Vandalisme
Speeltuinen in de openbare buitenruimte hebben regelmatig last van vandalisme. Doelbewust vernielingen aan toestellen, of bekladden van speelhuisjes met graffiti, is helaas aan de orde van de dag. Constateringen van vandalisme staan daardoor ook hoog op het lijstje van meest voorkomende constateringen.
Als wij vandalisme inspecteren kunnen we dit meestal niet meteen oplossen. We gaan dan in gesprek met de opdrachtgever om te kijken hoe we de schade aanpakken.
Vandalisme is helaas bijna niet tegen te gaan, zeker niet op openbare terreinen. Wel is het belangrijk om als gemeente of speeltuinvereniging bewustwording te creëren rondom dit belangrijke thema. Een schone speelomgeving wil toch iedereen?
5. Verkeerd geplaatst
Deze laatste constatering is misschien een beetje een vreemde. Maar toch zien we dit heel vaak. Een speeltoestel dat verkeerd geplaatst is. Ja, dat komt zelfs voor bij net opgeleverde speeltoestellen. Hoe dat komt? Weinig kennis van de normen voor speelveiligheid bij bedrijven die speelplaatsen aanleggen.
Bij veel scholen en kinderdagverblijven en hun leveranciers kunnen we de kennis van de normen rondom veiligheid van speeltoestellen nog vergroten. ABOS adviseert daarbij graag.
Spelelementen die natuurlijk spelen stimuleren - een prachtig concept dat terecht veel aandacht krijgt - zorgen tegenwoordig ook voor uitdagingen. Als een boomstronk als speelelement wordt gebruikt, moet het (boven een bepaalde hoogte) bijvoorbeeld ook gekeurd en veilig zijn.
Wees Proactief!
In dit artikel hebben we u een kijkje gegeven in de meest voorkomende constateringen die we doen bij speeltoestellen. Hoewel niet alle problemen direct oplosbaar zijn, helpt regelmatige inspectie en onderhoud van uw speeltoestel enorm in het voorkomen van de veel voorkomende constateringen.
ABOS ontzorgt u graag proactief.
Wilt u zelf ook meer grip op de speelveiligheid? Schakel ons dan gerust in.